עונה שלישית לתכנית האפייה האהובה בהנחיית השף קונידטור מיקי שמו. הפעם נקבל את השבת עם מאפים שיישארו אתכם גם לבוקר שאחרי ולמוצ"ש: חלה מתוקה, חלת גבינה, עוגת בננות ומאפה פודינג אנגלי.
חלה מתוקה עם צימוקים ואגוזים
(המתכון מתאים ל3 חלות בורג בתבנית Box).
כללי: לכבוד שבת היה מנהג קבוע בבית משפחתי של אפיית חלה, בדרך כלל הייתה זו חלה מתוקה שמזכירה עוגה, והיינו נוהגים לפתוח איתה את בוקר שבת.
היופי שבחלה הזו הוא מרקמה הרך וצבעה המושך. כיף לאכול אותה כפי שהיא או עם חמאה, מרקחת דבש או ריבה.
רשימת חומרים :
1 ק"ג קמח
50 גרם שמרים
150 גרם סוכר
1 שקית משפר אפייה-10 גר' (לא חובה)
150 גרם חמאה בטמפ' החדר
500 מ"ל חלב
20 גר' מלח
50 גרם צימוקים כהים + 50 גרם צימוקים לבנים
100 גרם אגוזים
לציפוי: (בטרם הכניסה לאפייה)
1 ביצה
1 כף מים
קורט מלח
100 גר' (גבישי) פניני סוכר 4-D (בינוניים)
אופן ההכנה:
1. לשים במיקסר עם "וו הלישה" את כל החומרים למעט הצימוקים, האגוזים והמלח במהירות איטית-בינונית כ-10 דקות.
2. מנמיכים את המהירות לאיטית, מוסיפים מלח ולשים דקה. מוסיפים את הצימוקים והאגוזים ולשים דקה נוספת עד שתיים.
3. משאירים את הבצק לתפיחה ראשונית בקערת המיקסר לשעה אחת.
4. מוציאים את הבצק לשולחן עבודה ומחלקים ל-6 יחידות.
5. מכל יחידה יוצרים גליל בקוטר 3 ס"מ ובאורך 30 ס"מ.
6. מכל צמד של גלילי בצק יוצרים בורג. מכניסים לתבנית עץ מלבנית (אפשרי גם בתבנית פתוחה) ומתפיחים שעה.
7. מברישים בתערובת הציפוי ואופים ב-175 מעלות כ-22 דק'.
טיפים:
אפשר להגדיל את כמות הצימוקים והאגוזים ב-50 אחוז.
יש להתפיח את החלה לשעה ואף למעלה מזה! ההתפחה מקנה אווריריות טובה.
חלה מלוחה עם גבינה ועשבי תיבול
בתבנית מאורכת מעץ
הקדמה: יש להכין את הבצק ב-2 שלבים: בצק מקדים (לילה לפני) ובצק סופי.
חומרים לבצק מקדים: (ל-2 עוגות):
200 גר' קמח (⅓1 כוס +1 כף קמח)
120 מ"ל מים (1/2 כוס מים)
1 כפית שטוחה שמרית
אופן ההכנה:
מערבבים את 3 החומרים, לקבלת בצק אחיד.
מכסים בניילון נצמד/במגבת ומשאירים 12 שעות בטמפ' החדר או למשך הלילה (להכנת עוגה אחת מחלקים הכמויות ל-2).
חומרים לבצק סופי: (ל-2 עוגות בתבנית קוגלהוף 24 ס"מ או בתבנית אינגליש קייק 30 ס"מ):
400 גר' קמח (3 כוסות פחות כף)
100 מ"ל חלב קר (1/2 כוס פחות 3 כפות)
3 ביצה גודל M מהמקרר(או 2 גודל XL) )
3 כפות סוכר
2 כפות שטוחות מלח
1/2 שקית או 1/2 קובייה שמרית (25 גר') פחות 1 כפית שטוחה
320 גר' "בצק מקדים"
200 גר' חמאה
2 בצל מטוגן קצוץ לקוביות
60 גר' אגוזי מלך (2/3 כוס)
צרור קטן עלי פטרוזיליה קצוצים
200 גר' גבינה צהובה קשה (מסוג גאודה או אמנטל) מגוררת
100 גר' זיתי מגולענים (מומלץ זיתי קלמטה)
אופן ההכנה:
להכנת עוגה אחת מחלקים הכמויות ל-2
1. מערבלים את כל החומרים למעט המלח, הבצק המקדים, האגוזים והגבינה,
כ- 9 דק' במהירות איטית-בינונית.
2. במהירות איטית, מוסיפים את הזיתים, הפטרוזיליה, הבצל, האגוזים והמלח ומערבבים
עוד 2-3 דקות.הבצק יוצא מעט דביק.
3. משאירים את הבצק מכוסה בקערת המיקסר כשעה .
4. יוצרים מהבצק 2 כדורים ומשאירים מכוסים כחצי שעה בטמפ' החדר.
5. מרדדים מעט בידיים יוצרים חור במרכז הבצק ומכניסים לתבנית עץ "משושה" בקוטר 22 ס"מ, מתפיחים מכוסה כשעה וחצי. (בתבנית אינגליש קייק יש לרפד בנייר אפייה, להכין גליל מהבצק ולהדקו לתחתית התבנית).
6. אופים 40-35 דקות בתנור שחומם מראש- 170 מעלות עד קבלת צבע זהוב.
גיוון:
אפשר לשלב גבינות צהובות מסוגים שונים כגון: צ'דר, גרוייר, טל העמק ועוד.
אפשר לשלב במקום הזיתים גם חמוציות ללא סוכר, שבשילוב עם האגוזים ייתנו טוויסט מעניין.
טיפ: בגמר האפייה אפשר להבריש מעט בשמן זית ולפזר מלח אטלנטי גס - המראה מרהיב!
מאפה פודינג אנגלי
כללי:
מאפה ה"פודינג האנגלי" משמש כעוגה שמתאימה במיוחד לקפה של שבת בבוקר או לשבת אחה"צ. זהו למעשה מאפה של שאריות - אפשר לשלב בו את שאריות של חלה משבת, לחמניות, בריוש, עוגות יבשות ומאפים לא טריים שנשארו בבית. כדי להוסיף קצת עניין אני מכניס גם צימוקים לבנים ורום שהופכים את המאפה לנימוח, עסיסי וטעים.
החומרים לתבנית מלבנית באורך 30 ס"מ:
240 מ"ל חלב (1 כוס)
250 מ"ל שמנת מתוקה (1 מכל)
2 יחידות ביצים במידה "L"
50 גר' סוכר (1/4 כוס)
1 כפית תמצית וניל איכותית
4 לחמניות יבשות פרוסות או 4 מאפים יבשים פרוסים (כמו בריושים אישיים, קרואסונים וכו')
100 גר' צימוקים לבנים.
200 מ"ל וויסקי/רום
אופן ההכנה:
1. משרים את הצימוקים ברום.
2. מבשלים בסיר, תוך כדי ערבוב עם "מטרפה", את כל החומרים, למעט ה"שאריות של המאפים היבשים" והצימוקים, עד לבעבוע.
3. שופכים לקערה רחבה שבתוכה המאפים היבשים הפרוסים את התערובת החמה ודואגים שכל המאפים יושרו בתערובת כחצי שעה.
4. מוסיפים לתערובת את הצימוקים, מערבבים ויוצקים לתבנית באורך 30 ס"מ (כדוגמת אינגליש קייק).
5. אופים בתנור שחומם מראש ל-175 מעלות כ-40 דקות. מצננים ומגישים.
עוגת בננות פקאן - אפייה בתבנית קוגלהוף.
כללי: קומבינציה של טעמים קלאסיים. עוגה שאני מאוד אוהב כי היא מאוד רכה וטעם הפקאן שבתוכה מקנה לה מראה בריא.
ניתן להחליף את הפקאן באגוזי מלך.
משקל העוגה 820 גרם.
רשימת חומרים:
100 גר' חמאה
150 גר' סוכר דמררה
3 יח' ביצים XL
1 כפית תמצית וניל איכותית
1 כוס קמח+ 1 כף (150 גר' קמח)
קורט מלח.
2 גר' קינמון.
1 כפית אבקת אפיה.
2 בננות בשלות.
100 גר' פקאן קלוי שבור.
רשימת חומרים לסירופ:
100 גר' ברנדי/רום כהה
100 גר' סוכר דמררה.
אופן ההכנה:
מחממים תנור ל-170 מעלות.
1. מערבלים בעזרת "בוחש הגיטרה" את כל המצרכים למעט הקמח, א. אפיה, בננות ופקאן, במשך כ-5 דק' במהירות בינונית.
2. מנמיכים את המהירות לאיטית ומוסיפים את הקמח, א. אפיה בננות ופקאן.
3. אופים כ 35-40 דק'.
4. מבשלים את הרום והסוכר כ-5 דק' בחום בינוני וכשהעוגה יוצאת מהאפיה מברישים את הסירופ עליה ומגישים.
הערה:
בננות יש לקלף ולרסק סמוך לשילובם בעוגה!
ניתן למזוג את העוגה לתבנית אינגליש קייק שאורכה 30 ס"מ.
טיפ:
את הסירופ מבשלים על אש בינונית ודואגים שהסוכר יימס וכל הזמן עומדים ליד הסיר ומערבבים.לא מבשלים הרבה זמן !